9031,82%-2,18
34,47% 0,06
36,38% 0,27
2942,82% 0,28
4929,17% 0,00
Uyku Apnesine Dikkat !
ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Günizi, uyku apnesi konusunda vatandaşları uyardı. Günizi :”Toplumda fark edilmeyen ancak insan yaşamında birçok olumsuzluğa sebep olan uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde kalp ve beyin hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Özellikle ramazan ayında uyku apnesi olan vatandaşlar hafif gıdalarla beslenmeli, ağır yemeklerden uzak durmalıdır” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
Uyku apnesi nedir, taşıdığı riskler nelerdir?
“Uyku apne sedromu; uykuda horlama, yeterli ve rahat soluk alıp verememe hatta nefes durması ile karakterize bir hastalıktır. Toplumda %5 ila %10 kesiminde bu durum izlenmektedir. Hayatın bütün düzenini etkileyen bu hastalık; unutkanlık, dikkat eksikliği, kalp krizi, beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı felç, şeker hastalıklarının tedavisinde düzensizliğe, dikkat gerektiren işlerde aşırı uyku hali neticesinde trafik kazası ve iş kazası gibi sonuçlara neden olabilmektedir.
'Uyku apnesi erkeklerde daha sık görülüyor!'
Bu hastalık genç yaşlarda erkeklerde, ileri yaşlarda kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülmektedir. Kilo boy oranı yüksek olan hastalarda bu hastalığın varlığı ve şiddeti artmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı antidepresan alımı bu hastalığa etki etmektedir. Kısa boyunlu olan ve boyun çevresi kalın olan hastalarda bu hastalık daha sık görülmektedir. Burun ve boğaz hava yolunda yapısal darlıklar uyku apnesinin varlığını ve şiddetini artırmaktadır.
Uyku apnesi tanısı nasıl konur?
Bu hastalarımıza tanı koyabilmek için öncelikle polikliniğimizde değerlendirmekte daha sonra uyku testi uygulamaktayız. Hastalarımızı 1 gece uyku laboratuvarımızda misafir ediyoruz. Hastaların vücuduna bağlanan elektrotlar ile uyku durumları, horlamaları, kalp ritimleri, kan oksijen düzeyleri ve nefes alıp vermeleri kayıt altına almaktayız. Yapılan test sonucunda çıkan anormallikler neticesinde hastanın tanısı ve şiddeti belirlenmektedir.
Uyku apnesi tedavi yöntemi nedir?
Tedavide, KBB hekimleri olarak hastalarımıza cerrahi yönden yardımcı olmaktayız. Burun ve ağız hava yolundaki darlık yapan patolojileri düzelterek hastaların uyku apnesinden kurtulmalarını veya şiddetinin azaltılmasına yardımcı oluyoruz.
Uyku apnesi sorunu yaşayan bireyler ramazanda beslenmeye dikkat etmeli!
Ramazanda uyku düzenimiz değiştiği için bu hastalarda etkilenmektedir. Yoğun bir yemekten sonra uyuyan hastalarda üst solunum yolundaki kaslarda gevşeme çok fazla olduğu için hava yolundaki darlık belirgin miktarda artmakta ve uyku apne indeksleri yükselmektedir. İftarda ve sahurda daha hafif beslenerek, kafeinli içeceklerden uzak durarak, akşam uykularını da 1-2 saat öne çekip sahurdan sonra uyumamaya özen gösterirsek daha kaliteli bir uyku düzeni ve yaşamımız olacaktır.“ diye konuştu.